2019, januari

Paracetamol 1000 mg, vitaminen en mineralen uit het basispakket

(Wettelijk kader: Zorgverzekeringswet)

Sinds 1 januari 2019 worden paracetamol 1000 mg, vitamine D, calcium, foliumzuur, vitamine A en kalium niet langer vergoed uit het basispakket. Deze medicijnen kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen. De vergoeding van deze middelen stopt voor iedereen. Het geldt dus ook voor mensen die een chronische aandoening hebben en/of deze medicijnen gebruiken op voorschrift of advies van de arts.

Beoogd effect: De te besparen kosten van deze middelen worden geschat op €51 miljoen ervan uit gaande dat er geen substitutie plaatsvindt naar nog wel (soms duurdere en zwaardere) vergoede middelen.

Feitelijk effect: Nog niet beoordeeld

2019, januari

Eigen bijdrage medicijnen maximaal € 250

(Wettelijk kader: Zorgverzekeringswet)

Sinds 1 januari 2019 betaalt u voor medicijnen maximaal € 250 eigen bijdrage per jaar. Voor geneesmiddelen die binnen het GVS als onderling vervangbaar worden beoordeeld (bijlage 1A) geldt een maximum vergoedingslimiet. Voor de meeste geneesmiddelen ligt de prijs van deze geneesmiddelen onder de vergoedingslimiet, zodat deze middelen volledig door de zorgverzekeraar worden vergoed. Voor een beperkt aantal middelen is dit niet het geval en is er sprake van een bijbetaling door de verzekerde.

2019, januari

BTW verhoging van 6 naar 9%

Medicijnen worden per 1 januari 2019 duurder. Het kabinet Rutte-III verhoogt namelijk het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De maatregel is onderdeel van het belastingplan

2019, februari

Implementatie van FMD-richtlijn (voorkomen van geneesmiddelen vervalsing)

Op 9 februari 2019  treedt de Europese Richtlijn vervalste medicijnen (MKZ) (2011/62 / EU) in werking. Deze richtlijn helpt fabrikanten, groothandelaren en logistieke dienstverleners in de farmaceutische industrie om vervalste geneesmiddelen te bestrijden en zo de veiligheid van de patiënt te verbeteren. De volgende maatregelen worden getroffen (bron: Europese Commissie):

  • Verplichte veiligheidsvoorzieningen - een unieke identificatie (GS1 2D-streepjescode) en een beveiliging tegen namaak - op de buitenverpakking van geneesmiddelen;
  • Een gemeenschappelijk EU-keurmerk om legale online apotheken te identificeren;
  • Strengere regels voor de invoer van actieve farmaceutische ingrediënten;
  • Krachtigere vereisten voor het bijhouden van gegevens voor groothandelaars.