2023, januari

(Wettelijk kader: Zorgverzekeringswet)

Hoge sterktes vitamine D uit het basispakket

Vanaf 1 januari 2023 worden alle sterktes van vitamine D niet meer uit het basispakket vergoed. De kosten hiervoor komen voor de rekening van de gebruiker. Vitamine D-middelen met lage sterktes waarvoor een alternatief verkrijgbaar is in de vrije verkoop (bij drogist, supermarkt of apotheek), worden vanaf 2019 niet meer uit het basispakket vergoed.

Het gaat over geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor het voorkomen of behandelen van een vitamine D-tekort. Dat zijn middelen met alleen vitamine D (colecalciferol en calcifediol) en middelen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur. Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol zijn andere vormen van vitamine D die vergoed blijven. Zij zijn voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort geregistreerd, bijvoorbeeld als iemand te weinig of geen bijschildklierhormoon heeft of bij Engelse ziekte.

2023, januari

(Wettelijk kader: Zorgverzekeringswet)

Bekostiging terhandstelling geïndividualiseerde distributievorm (GDV) aangepast

Een GDV is een specifieke verpakkingsvorm van medicijnen. De medicijnrol is het bekendste voorbeeld. Patiënten die meerdere medicijnen gebruiken, hebben soms moeite om die te ordenen. Als deze mensen niet in staat zijn om de voorgeschreven geneesmiddelen verantwoord te nemen, kan een medicijnrol helpen om dat goed en veilig te doen.

Voor 2023 brachten farmaceutische zorgaanbieders per geneesmiddel in de GDV een zogenaamde terhandstelling in rekening. Dus hoe meer geneesmiddelen er in een GDV zitten, hoe hoger de totale terhandstellingskosten zijn. Met ingang van 2023 mag een zorgaanbieder die terhandstelling niet langer per geneesmiddel in de GDV in rekening brengen. In plaats daarvan mag de zorgaanbieder één tarief in rekening brengen bij de zorgverzekeraar. Dus één bedrag voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen die in de GDV zitten.